Svima nama se sigurno bar jednom desilo da nestane struja u stanu, kući ili na poslu. Čest razglog ovog problema jeste sam osigurač. U takvim situacijama često čujete, da se ljudi zapitaju gde se nalaze osigurači, gde je kutija sa osiguračima, da li su topljivi ili automatski itd… Najpametnije rešenje za takve situacije je da pozovete stručno lice – električara da Vam reši taj električarski problem, bez Vašeg izlaganja bilo kakvim opasnostima.


Da Vas malo informišemo u vezi automatskih i toljivih osigurača.

Osigurač se nalazi u elektro-instalaciji objekta i njegova svrha jeste da isključi struju ukoliko dođe do kvara na uređaju ili uređajima koji se preko njega snadbevaju električnom energijom.

Automatski osigurač je najrasprostranjeniji u zadnje vreme, najviše iz razloga što se lako vraća u rad nakon njegovog “iskakanja”. Prilikom “iskaknja” sklopka se spusti na dole, potrebno je samo da vratite sklopku u gornji položaj i to je to. Ukoliko dođe do kvara na osiguračima, u tom slicaju ih zamenjujete novim.

Topljivi osigurač je ranije znatno više korišćen nego danas. Moguće da ste jednom videli njegovo porcelansko ili steatitalsko telo, i njegovu kapicu. U narodu se zovu “osigurači sa licnom”

Zamena ovog tipa osigurača nije bezbedna kao podizanje sklopke kod automatskih osigurača pa se preporučuje da uposlite električara ili osobu sa potrebnim znanjem.